Hur man dansar YMCA dansen

YMCA är en av tidernas mest kända danslåtar. Den dyker upp minst en gång på varje fest där det blandas moderna låtar med goa gamla klassiker, vare sig det handlar om bröllop, skolbal eller en vanlig hemmakväll. Alla kan sjunga den och de flesta kan nog de främsta stegen man gör med armarna. Här på Dansar.nu bjuder vi på en tutorial som kommer att lära dig hela dansen från grunden för att du sedan ska kunna briljera på golvet, precis som de glada grabbarna i Village People.

  • Steg 1

Med vänster hand på vänster höft låter du höger ben vara något framför och samtidigt vickar du på höften. Du ska då låta höger hand få gå från vänster sida i höjd med bröstet och peka med pekfingret i guppande rörelser, åtta gånger. Ta därefter ett steg framåt med vänster fot och gör samma sak som innan fast här med höger hand, åtta gånger.

  • Steg 2

Ställ dig nu med fötterna ihop och låt armarna vara utsträckta åt vardera håll. Börja nedifrån och gör så att armarna går uppåt, samtidigt som det ser ut som fingrarna spelar på ett piano. Gör detta en gång för att sedan hoppa över till nästa steg.

  • Steg 3

Nu ska du knyta nävarna. Börja med höger näve snett nedåt för att växla över till vänster hand som du slår i luften över den vänstra. Växla händerna i omgångar samtidigt som du går uppåt huvudet. Det gäller sex gånger totalt för båda händerna.

  • Steg 4

Då kommer vi till de viktigaste stegen, det vill säga bokstäverna du ska teckna med dina armar. Precis som låten lyder börjar du med Y genom att sträcka dina armar utåt och uppåt mot himlen. Därefter följer bokstaven M som du gör med hjälp av att vika in dina händer mot varandra ovanför huvudet så att det bildas ett M. För att göra ett C böjer du överkroppen mot höger sida och med hjälp av armarna bildar du ett C, med vänster arm högst upp i en cirkelliknande form. Då kommer vi till den slutliga bokstaven A. Den gör du enklast med hjälp av att ta dina armar och stäcka dem upp över huvudet i en pyramidform. Det var kanske de viktigaste stegen i denna dans. Det är helt okej om du endast kan denna del.

  • Steg 5

Efter bokstäverna ska du sätta igång med att gå i sidled. Börja åt höger håll och gör en liten spark utåt med vänster fot efter två steg för att byta håll och gå mot vänster.

  • Steg 6

Nu har du alltså gjort hela grunddansen så nu är det bara att upprepa den, gärna tillsammans med låten för att känna den rätta takten. Då är det också bra läge att ta ton och sjunga med, för det är då dansen blir så mycket roligare. Här finner du dessutom en video på Youtube du kan kolla in för att få till de rätta dansstegen och lyssna på musiken:

Go to Top